zondag 3 mei 2020

Tegen de veren in gestreken


Ik vraag me af, waarom staan wij zo weigerachtig om de maatregelen die de regering oplegt te volgen? Waarom zijn we tegen ons veren in gestreken en zijn we plots zoveel alerter? Misschien zijn we bang om onze verworven rechten te verliezen. Misschien zijn we bang dat onze democratie het loodje legt. Ik ga vandaag na wat ervoor zou kunnen gezorgd hebben dat wij als burger achterdochtig staan tegenover een inmenging van de overheid.

Angst voor een dictatuur?


Misschien denk je nu wel, we zijn en blijven een democratie, een dictator zouden wij nooit verkiezen. Zo iemand zouden wij nooit de macht geven! Misschien heb je gelijk en zou deze generatie het niet zover laten komen, maar alvorens je deze mogelijkheid volledig verwerpt, onthoud dan wel dat in 1934 Hitler aan de macht kwam in Duitsland via vrije verkiezingen. Ik ging na hoe dit eigenlijk mogelijk was.

Het Vredesverdrag


Duitsland verkeerde na het verlies van WOI in een diepe financiële en economische crisis, er was bovendien heel wat onrust in het land. Nationalisten en veteranen geloofden namelijk sterk dat Duitsland WOI niet zou verloren hebben mochten de politici en betogers hun de rug niet zou hebben toegekeerd. Het was ook deze gedachte die Hitler bezig hield.
Men richtte op dat moment ook de parlementaire Weimar Republiek op en één van de eerste taken was om het Vredesverdrag, die was opgelegd door de geallieerden, uit te voeren. Dit bracht hun verzwakte economie natuurlijk nog meer schade toe. Het Vredesverdrag werd door de nationalisten en veteranen ook als vernederend gezien.

Anti – Semitische sfeer



Hitlers paranoïde gedachten leidden ertoe dat hij de Joden beschuldigde van hetgeen fout liep in Duitsland. Zijn uitspraken vinden bodem bij een alreeds antisemitische bevolking. Over de jaren heen waren er nochtans honderdduizenden Joden geïntegreerd in de Duitse samenleving, toch bleef de Duitse bevolking hen zien als buitenstaanders. De Joodse successen werden door Hitler omschreven als ‘het profiteren van de oorlog’. Ondanks dat deze uitspraken ongegrond waren en voornamelijk uit angst en boosheid ontstaan waren, bereikt Hitler heel veel mensen met deze boodschap.

De nazi – partij en de Grote Depressie



Hitler sloot zich in die tijd aan bij een kleine nationalistische partij, maar zijn manipulatieve manier van spreken zorgde er al snel voor dat hij voorzitter werd van deze partij. Hij bestempelde zowel het communisme als het kapitalisme als Joodse samenzweringen om Duitsland te vernietigen.

De Nazi – partij was niet meteen populair, zeker niet nadat ze er niet in geslaagd waren de overheid omver te werpen. De partij werd dan ook verbannen en Hitler werd gevangen genomen. Toen hij na ongeveer een jaar terug vrij kwam, begon hij meteen de partij terug op te bouwen.
In 1929 kwam daar bovenop nog de Grote Depressie waarbij de Amerikaanse banken alle leningen die ze Duitsland hadden gegeven introkken, de Duitse economie die toen al aan het slabbakken was, stortte volledig in.

Het begin van het einde


De klassieke partijen konden de problemen niet oplossen en bij de linkse partijen waren er strubbelingen, dit leidde tot heel wat frustraties bij de burgers. Heel wat van die gefrustreerde burgers trokken naar de nazi – partij. Hierdoor steeg hun aandeel in het parlement aanzienlijk.
In 1932 stelde Hitler zich verkiesbaar als president, maar verloor tegen Hindenburg. Toch had hij zijn populariteit bewezen met 36% van de stemmen, het jaar daarop werd hij aangesteld als kanselier. Hindenburg hoopte op die manier zijn populariteit voor eigen gewin te kunnen gebruiken.

Langzaam maar zeker breidt Hitler zijn macht uit als kanselier en het incident waarbij er brand werd gesticht in 1933 in het parlement, grijpt hij aan om het parlement ervan te overtuigen om hem noodbevoegdheden te geven. Binnen enkele maanden was er geen persvrijheid meer en werden anti – joodse wetten ingevoerd. Mogelijke politieke tegenstanders werden geëlimineerd en critici werden de mond gesnoerd. Toen Hindenburg in 1934 overleed was het al snel duidelijk dat Hitler hem zou opvolgen.

Het meest beangstigende van dit verhaal, is dat er vanuit de bevolking weinig tot geen weerstand komt. Via zijn speeches overtuigd hij de bevolking, iedereen volgt want iedereen wil aan de ‘goede’ kant van de geschiedenis staan. Zo zie je dat angst en woede makkelijk uit te buiten zijn.



Gerechtvaardigde angst?


Is dit nu misschien hetgeen we vrezen, een machtsovername door een man met paranoïde ideeën? Misschien niet, misschien denken we wel niet zo ver, maar volgens mij kan dit toch onbewust een rol spelen.

Veel van de omstandigheden die toen plaatsvonden, zie ik terug in de huidige maatschappij. De Belgische economie slabakt dan misschien niet, maar het begrotingstekort in aanzienlijk. De ontevredenheid over de mannen en vrouwen die ons land leiden groeit dagelijks, dit door het feit dat er steeds moet gesnoeid worden in sectoren die voor iedereen belangrijk zijn.

Ook hier worden mensen die “niet inheems” zijn aangewezen als de schuldige, het zijn profiteurs. Ze komen naar hier om ons werk te stelen en ze weigeren zich aan te passen. Dit is vaak de teneur die te horen is, ondanks het feit dat hier al zoveel migranten al generaties lang gevestigd zijn en deel uitmaken van onze maatschappij.
“De buitenlander” blijft het zwarte schaap en partijen zoals het Vlaams Belang en NVA zijn niet bang om dit uit te spelen.
Zelfs in tijden van corona blijft men haat spuien, want ook dit is hun schuld. Ze hebben het meegebracht uit hun ‘apenland’ en ze houden zich niet aan de corona regels omdat ze ons niet respecteren. Mijn excuses voor het taalgebruik, maar ik citeer wat ik gelezen heb…

Ook hier lijken de “populaire” partijen er niet uit te raken, aangezien we nog steeds geen regering gevormd hebben. Ook dit zorgt ervoor dat de ontevreden burgers de uitersten opzoeken. Extreem links en rechts winnen in gans Europa aan populariteit.
Hier in België werd er een noodregering gevormd om deze tijd door te komen, ook dat doet me denken aan de noodbevoegdheden van Hitler.
Het is ook deze noodregering die zegt dat we niet meer buiten mogen komen wanneer we willen en die ons allerlei beperkingen oplegt. Het is eigenlijk die noodregering die snijdt in onze rechten en vrijheden. De politie controleert en op sociale media wordt er lustig verwezen naar een politiestaat waar onwil wordt neer geknuppeld. Ook professoren van KU Leuven bedienen zich van deze uitspraken.

Volgens mij is het dit wat we vrezen, dat de machthebbers onze angst zullen uitbuiten. Dat we beetje bij beetje onszelf en onze identiteit zullen verliezen en moeten afstaan. De donkere dagen van het nazisme mogen dan wel al een tijdje geleden lijken, als burger moeten we toch waakzaam blijven.
Even ter verduidelijking, ik vergelijk onze regering nu niet met de nazi’s en ik vind dat men deze crisis over het algemeen goed aanpakt. Maar toch begrijp ik de onderliggende angst van de burgers en de paniek hier rond, want stel je voor dat we plots niet meer terug kunnen? 

Mijn dagboek


29 april 2020

Vandaag is een spannende dag!! Deze middag staan meerdere boodschappen op onze to - do lijst, het zijn allemaal noodzakelijke verplaatsingen dus we breken de regels niet! Eindelijk het huis uit!! Eerst naar de dokter om wat voorschriften op te halen en dan natuurlijk naar de apotheek om onze nodige medicatie te kopen. Bovendien staat de Colruyt op de planning EN mag ik een cursus gaan ophalen bij een vriendin die hem nog in het bezit had. Wat een TOP dag zeg! Hopelijk voel je mijn sarcasme doorkomen ;-) 

30 april 2020


Deze morgen krijg ik een telefoontje van mijn stagebegeleidster, het is geen goed nieuws... Ik zal hoogstwaarschijnlijk niet meer kunnen terugkeren naar mijn stage. Ik ben enorm verdrietig dit te moeten horen, ook bang... Zal ik nu nog kunnen slagen voor stage? 

2 mei 2020

Vanaf maandag worden de maatregelen wat versoepeld! Ik ben ergens blij, maar ergens ook teleurgesteld... Veel doet deze versoepeling voor mij persoonlijk niet, ik mis het sociaal contact op school en met mijn vrienden. Ik hoop toch dat het snel allemaal terug een beetje normaal wordt, maar niet TE snel natuurlijk!

Bronnenlijst


Koblenz, B. (sd). Poster: "He is guilty for the war". Opgehaald van ushmm.org: https://www.ushmm.org/propaganda/archive/poster-guilty-war/
Redactie. (2019, oktober 27). Hoe kwam Adolf Hitler aan de macht. Opgehaald van historiek.net: https://historiek.net/hoe-kwam-adolf-hitler-aan-de-macht-animatie/63953/
Seewald, B. (2013, augustus 13). Rom, Krieg, Religion – Geschichte des Hitlergrußes. Opgehaald van welt.de: https://www.welt.de/geschichte/zweiter-weltkrieg/article118960887/Rom-Krieg-Religion-Geschichte-des-Hitlergrusses.html
Wikipedia. (2019, september 30). Vredesduif. Opgehaald van wikipedia.org: https://nl.wikipedia.org/wiki/Vredesduif
Wikipedia. (2020, maart 22). Nationaalsocialistische Duitse Arbeiderspartij . Opgehaald van wikipedia.org: https://nl.wikipedia.org/wiki/Nationaalsocialistische_Duitse_Arbeiderspartij





Geen opmerkingen:

Een reactie posten