maandag 13 april 2020

Maar wat nu met de Bourgondiërs?!



Ik herinner mij nog erg goed het eerste bericht waarin de strenge maatregelen werden aangekondigd. Ik zat thuis in de zetel en kon mijn oren niet geloven, ik zat zelfs in een ontkenningsfase. ‘Nee, dit kunnen ze niet maken’, ‘niemand zal zich hieraan houden’, ‘ik blijf niet thuis hoor, ze kunnen mij niet dwingen’,… Ik herinner mij erg goed het paniekerig en hopeloos gevoel die ik had. Want ja, ik, Julie Deryckere, ben een Bourgondiër in hart en nieren! De paniek die ik voelde was dan ook de paniek om mijn ‘Bourgondiër – zijn’, ik zag al die lekkere maaltijden en gezellige restaurants aan mijn neus voorbij glippen. Al die lekkere wijnen, cocktails en mocktails, net buiten bereik.

Ik was – gelukkig – niet de enige die mij zo voelde, vanuit mijn omgeving en op sociale media zag ik heel wat van deze reacties. Ik begon plots luidop te lachen, vond mezelf wat triestig. Ik ga niet verhongeren en ik moet mezelf dan maar eens een lekkere cocktail maken, dacht ik bij mezelf. Toch moest ik plots denken aan de drooglegging van 1920 in Amerika. Wie weet, zouden wij Belgen een illegaal ondergronds netwerk opzetten van cafés en restaurants?

De drooglegging



De drooglegging in Amerika in 1920 ging eigenlijk van kracht door de heersende armoede op dat moment. Mensen woonden door de industrialisering in krottenwijken en de algemene levensomstandigheden waren erg slecht. Velen onder hen gingen – om hun misère – te vergeten hun zuur verdiende centjes gaan opdrinken, eens thuis was er vaak een klimaat van agressiviteit. Alcohol werd dan ook als een belangrijk onderdeel gezien van armoede.

Verder heerste er op dat moment ook een negatieve sfeer rondom de Duitsers, die net WOI hadden verloren. In die tijd waren veel brouwers van Duitse afkomst, en men was niet happig om bij hen aankopen te doen.
En om de beweging van de drooglegging een laatste duw in de rug te geven, werd er nog een argument aangesneden. Het graan die gebruikt werd om het bier te maken, kon men eigenlijk beter besteden aan voedsel. De honger bestrijden was van hogere nood dan de dorst te bestrijden.

Gewapend met deze argumenten kreeg de drooglegging momentum, toch was het geen groot succes. Er werd een groot illegaal circuit opgezet en de criminaliteit kreeg armslag. De alcohol die beschikbaar was in het illegale circuit was erbarmelijk en bevatte veel rommel, zelfs dode dieren. Het gevolg was natuurlijk dat mensen hier erg ziek van werden.


Bovendien kostte de drooglegging handenvol geld aan de overheid, men moest zwaar investeren in politiemacht om het illegale netwerk op te sporen en bovendien liepen ze de accijnzen op alcohol mis. Na 13 jaar drooglegging werd het verbod op alcohol opgeheven.

Link naar het heden


Net zoals toen, zie je dat de mensen creatief uit de hoek komen. Sinds de corona maatregelen van kracht zijn, probeert iedereen er een manier rond te vinden. Restaurants maken afhaalmaaltijden mogelijk, brouwers leveren aan huis,… (JuliaVesper, Ode's)
Je kan het zo gek niet bedenken, of men heeft een alternatief gevonden.
Ook hier moet de politie streng controleren en moet men extra middelen inzetten om de maatregelen te kunnen handhaven (Bové, 2020). Ook hier bloedt de overheid handen vol geld.

De drooglegging in Amerika is zeker niet helemaal te vergelijken met wat er nu aan de hand is. Deze maatregelen zijn opgelegd vanuit de vrees voor de verspreiding van het corona virus. Toch wil ik wel bemerken dat de drooglegging origineel ook vertrok vanuit een gezondheidsstandpunt. Men wilde de arbeiders minder laten drinken om op die manier de levenskwaliteit te verhogen. Nu vertrekt men vanuit hetzelfde standpunt, de gezondheid van de Belgen.

De opstandige Bourgondiër


Is er hier nu sprake van? Komen we in opstand tegen de maatregelen of kleuren we netjes binnen de lijntjes? Het antwoord zit er volgens mij ergens tussen.

Dagelijks lees en hoor ik nog berichten in het nieuws over mensen die de maatregelen schenden (Haezebrouck, 2020). Cafés die opereren van achter gesloten gordijnen, mensen die picknicken in het park en winkels die toch open blijven. Ik vraag me toch af waar dit vandaan komt, ondanks het feit dat men weet dat de maatregelen voor de eigen veiligheid zijn, zoekt men de grens op.

Net zoals men tijdens de drooglegging de illegale alcohol bleef consumeren, ondanks dat men wist dat de ‘moonshine’ slecht was voor hun gezondheid.
Soms twijfel ik toch aan de nood tot ‘self preservation’ van de mens, doen wij er alles aan om te overleven? Of doen wij simpelweg waar wij zin in hebben?

Mijn dagboek

10 april 2020

De beelden van het massagraf op Hart Island in New York maken me misselijk! Ik zie de kisten op elkaar gestapeld, elk met een nummer op. De beelden doen me denken aan de verschrikkelijke beelden van massagraven in WOII door de nazi's. Ik word ook boos, dat zijn allemaal mensen die respect verdienen en waar men passend afscheid van moet nemen. Ik vraag me ook af, wat met de eenzame mensen die sterven, de daklozen, die niemand hebben? Zal dat massagraf echt hun laatste rustplaats zijn?!

11 april 2020

Vandaag is de begrafenis van René, de opa van mijn echtgenoot. We vertrekken en de sfeer is niet alleen triestig, maar ook wat onwennig. We weten niet goed wat we moeten verwachten. We worden onthaald door de begrafenisondernemer in een grote zaal, wij zijn de eersten die aanwezig zijn. Wat onhandig schuifel ik heen en weer, mag ik wat rondlopen of blijf ik beter ter plaatse? Mijn schoonmoeder komt binnen, de tranen in haar ogen, maar een kus, knuffel of handdruk geven mag niet... Ik probeer iets troostend te zeggen... Verdorie dit is raar! We zijn eindelijk voltallig en we staan met z'n allen in een grote kring, de scoial distancing respecterend. Wanneer we binnengeleid worden in de zaal waar de dienst zal plaatsvinden, voelt alles leeg aan. Een beperkt aantal banken, niet veel aankleding. De begrafenisondernemer drukt ons op het hart dat er maar 2 personen op een bank mogen, eentje op ieder uiteinde. Iedereen moet rouwen op zijn eigen eilandje, ook na afloop geen troostend menselijk contact... Ondanks alles was het een mooie dienst, er zijn heel wat hartverwarmende verhalen verteld, René heeft een mooi en vol leven geleid.

12 april

Ik las deze morgen een artikel in de krant, WZC De Vlinder in Harelbeke heeft 6 doden te betreuren. Ik denk terug aan mijn periode toen ik er vrijwilligerswerk deed en de gezichten van de fantastische bewoners staan mij helder voor de geest. Ik hoop dat iedereen het goed stelt! Ik heb spijt dat ik niet eens eerder op bezoek ben geweest en neem mij voor om - zodra het terug mogelijk is - de bewoners een bezoekje te gaan brengen!

Bronnenlijst



Bové, L. (2020, maart 19). Lokale politie zet 10.000 agenten in op naleving coronamaatregelen. Opgehaald van tijd.be: https://www.tijd.be/dossiers/coronavirus/lokale-politie-zet-10-000-agenten-in-op-naleving-coronamaatregelen/10215591.html

Haezebrouck, A. (2020, april 5). 20-jarige blijft coronamaatregelen aan zijn laars lappen: in snelrecht gedagvaard. Opgehaald van hln.be: https://www.hln.be/in-de-buurt/harelbeke/20-jarige-blijft-coronamaatregelen-aan-zijn-laars-lappen-in-snelrecht-gedagvaard~a2de8498/
RTL. (2020, januari 18). 100 jaar na drooglegging is alcoholverbod ver weg: 'Dat lijkt me geen goed plan'. Opgehaald van rtlnieuws.nl: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/buitenland/artikel/4987876/drooglegging-prohibition-alcohol-amerika-alcoholgebruik-nederland

4 opmerkingen:

  1. Ik vind het een zeer interessant thema waar je over spreekt want ik zou hier nooit aan gedacht hebben om deze tijd te vergelijken met de drooglegging van vroeger. Ik ben blij dat wij niet in de tijd van toen moeten leven en wij gewoon nog naar de winkel kunnen om eten en drinken, het moet verschrikkelijk geweest zijn om dat niet te kunnen.
    Ik vind het wel zeer erg dat sommige café's zich niet aan de regels houden.
    Veel sterkte met het verlies van met de opa van Grégory!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Super hoe je de link legt met de drooglegging. het was inderdaad niet voor een virus dat deze maatregel werd getroffen. Toch was het voor de gezondheid van de mensen. Veel sterkte met het verlies van opa. Het moet verschrikkelijk geweest zijn om geen troost te kunnen zoeken bij elkaar op dit moeilijk moment. Mooi van je om toch troostende woorden te zoeken. Dit is niet altijd een gemakkelijke manier van communiceren in deze situatie.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heel leuk dat je die link kon leggen, zou er zelf nooit aan gedacht hebben. Ik heb er al eens van gehoord in een reeks over hoe het brein van criminelen werkt. Er was daarbij een aflevering over de maffia en door de drooglegging criminele praktijken uitvoerde, maar het fijne wist ik daar niet van.
    Ook heel veel sterkte met het verlies van je opa!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Jammer genoeg grijpen veel mensen in deze tijden naar alcohol.
    Mensen met een alcoholprobleem zijn een vogel voor de kat en hervallen soms in oude gewoontes.

    BeantwoordenVerwijderen